Προεγχειρητική προετοιμασία
Πολλοί ασθενείς αγνοούν δικαιολογημένα την αξία της κατάλληλης προ – εγχειρητικής προετοιμασίας, προκειμένου η όλη διαδικασία να στεφθεί μ’ επιτυχία, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα επιπλοκών. Είτε γιατί πλημμελώς ενημερώνονται από τους ιατρούς (χειρουργούς ή/και αναισθησιολόγους) είτε γιατί οι ίδιοι αποκρύπτουν ή υποτιμούν ασθένειες και συμπτώματα που παρουσιάζουν, η επικείμενη χειρουργική επέμβαση όχι σπάνια εξελίσσεται σε «γολγοθά».
Στόχοι της παρέμβασης μας πριν την επικείμενη εγχείρηση, αποτελούν:
- Η λεπτομερής λήψη ιστορικού του ασθενή, έτσι ώστε να μην υποτιμηθεί καμιά πάθηση ή σύμπτωμα και κατάλληλα ν’ αξιολογηθούν και ν’ αντιμετωπιστούν.
- Η πλήρης κλινική εξέταση, με ιδιαίτερη έμφαση στο αναπνευστικό σύστημα, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο φυσικής κατάστασης του ασθενή.
- Ο ενδελεχής αναπνευστικός έλεγχος με σπιρομέτρηση, ακτινογραφίες ή αξονική θώρακα και αιματολογικές εξετάσεις για την αναγνώριση των αναπνευστικών εφεδρειών που συχνά εξαντλούνται κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης.
- Η κατάλληλη προετοιμασία του ασθενή ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, όπως η τροποποίηση της φαρμακευτικής του αγωγής, η επαρκής ενυδάτωση, η αξιολόγηση του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία και γενικότερα η κατάρτιση ενός σαφούς, καθόλα εξατομικευμένου προγράμματος.
- Η πλήρης ενημέρωση για τους κινδύνους της επικείμενης εγχείρησης, τόσο κατά την εισαγωγή στην αναισθησία, τη διασωλήνωση (εφόσον απαιτηθεί), για τη διάρκεια της καταστολής και της αναλγησίας, καθώς και τις αντίστοιχες, πιθανές, διεγχειρητικές επιπλοκές. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά για τη φάση της ανάνηψης και της μεταφοράς είτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή σε κλίνη νοσηλευτικού τμήματος.