
Δίαιτα και Διατροφή ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα
Το να είναι κάποιος είτε παχύσαρκος ή λιποβαρής μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες για την υγεία των πνευμόνων. Συνεπώς η κατάρτιση ενός συγκεκριμένου εξατομικευμένου διαιτολογίου από τον Πνευμονολόγο που σας παρακολουθεί, δρα ευεργετικά στη βελτίωση των νοσημάτων του αναπνευστικού και οδηγεί σε σαφή μείωση των εξάρσεων και των επιπλοκών τους.
Διαφορετικές τροφές και θρεπτικά συστατικά μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του άσθματος. Η επίδραση εξαρτάται επίσης από το αν ένα άτομο έχει εκτεθεί σε αυτές τις τροφές, για παράδειγμα κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία ή την ενήλικη ζωή.
Πως επηρεάζει η διατροφή διάφορες ασθένειες;
ΑΣΘΜΑ
Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι οι βιταμίνες Α , D και Ε, μαζί με ψευδάργυρο, φρούτα και λαχανικά μπορούν να προστατεύσουν από την εμφάνιση άσθματος. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην ηλικία των 6 ετών μπορούν να προδιαθέτουν ένα παιδί να εμφανίσει άσθμα ή αλλεργίες αργότερα στη ζωή του. Υπάρχουν, επίσης, όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι παχύσαρκοι ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος.
Συνεπώς, προτείνεται ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος.
ΧΡOΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚH ΠΝΕΥΜΟΝΟΠAΘΕΙΑ (ΧΑΠ)
Έρευνα αναφέρει ότι η υψηλή πρόσληψη ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επιταχύνει την επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας, ενώ μια διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ψάρια και προϊόντα ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ΧΑΠ. Περαιτέρω μελέτες έχουν αναφέρει ότι η αύξηση των φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης και των συμπτωμάτων της ΧΑΠ, ενώ η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλλαντικών και αλίπαστων συνδέεται με πιο συχνή εισαγωγή στο νοσοκομείο για ΧΑΠ.
Τα άτομα με σοβαρή ΧΑΠ μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν υγιές βάρος. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος σε άτομα με ΧΑΠ αποτελεί μέσο πρόβλεψης για άσχημα αποτελέσματα και, αντιστρόφως, οι ελαφρώς υπέρβαροι μπορεί να έχουν κάποια προστασία σε σοβαρά κρούσματα. Τα συμπληρώματα διατροφής χορηγούνται συχνά στο πλαίσιο πνευμονικής αποκατάστασης.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα βιταμινών δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.
ΚΥΣΤΙΚH IΝΩΣΗ
Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι ο υποσιτισμός μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην κυστική ίνωση (ΚΙ). Οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τη διατροφή και το βάρος των ατόμων με ΚΙ ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών. Για ασθενείς με διαταραγμένη λειτουργία παγκρέατος, είναι ζωτικής σημασίας μία θεραπεία με εκχύλισμα παγκρέατος και δίαιτα υψηλή σε θερμίδες.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚHΣ ΥΠΝΙΚHΣ AΠΝΟΙΑΣ
Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την αποφρακτική υπνική άπνοια και παρατηρείται στο 60-90% των ατόμων με την ασθένεια. Η απώλεια βάρους και οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο για μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την πάθηση.
ΠΝΕΥΜΟΝΙΚEΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Οι θάνατοι ανθρώπων που είναι σοβαρά υποσιτισμένοι συχνά οφείλονται σε πνευμονία, ενώ τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αποτελούν εξακριβωμένο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
ΠΝΕΥΜΟΝΙΚH ΕΜΒΟΛH
Τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, όπου θρόμβοι μπλοκάρουν ένα ή περισσότερα αιμοφόρα αγγεία στον πνεύμονα. Η απώλεια βάρους μέσω διατροφικών αλλαγών δύναται να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.
Τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες
Αν και η επίδραση της διατροφής χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, είναι σαφές ότι τα παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί η καλή υγεία των πνευμόνων:
- Συνιστάται υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και ψαριών
- Χαμηλή πρόσληψη αλατιού
- Συνιστάται περιορισμένη πρόσληψη trans-λιπαρών και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων
- Πρέπει να διατηρείται δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 21 και 30
- Μέτρια άσκηση
- Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
- Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως καρύδια, δημητριακά, σπόροι, καρότα, σπανάκι και θαλασσινά
- Κατανάλωση λιπαρών ψαριών, οστρακοειδών, σόγια και φυλλωδών λαχανικών, για να εξασφαλιστεί η πρόσληψη των απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων